De astazi, pentru crestin-ortodocsi, incepe Postul Pastelui, primul mare post de peste an, care se va incheia pe 14 aprilie. Este cel mai lung si cel mai aspru post. Timp de sapte saptamani, cat dureaza, este interzis consumul de produse alimentare de la animale, dar si fumatul si consumul de alcool.
Pe parcursul acestei perioade sunt doar doua dezlegari la peste, de Buna Vestire, pe 25 martie, sarbatoare cu data fixa, si de Florii, pe 15 aprilie.
Dar, chiar si in postul Pastelui, organismul are nevoie de o alimentatie diversa, bogata in vitamine, minerale si fibre alimentare, atat de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavara. Pentru ca pe toata perioada postului sunt interzise cu desavarsire carnea, ouale si lactatele, care constituie hrana de baza in cea mai mare parte a anului, persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale, de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi.
La mare cautare, in toata aceasta perioada, vor fi legumele si fructele, bun prilej pentru comercianti sa creasca preturile nepermis de mult, asa cum se intampla intotdeauna la noi din dorinta de castig mare si rapid, fara ca cineva sa-i poata opri, explicandu-le ca ceea ce fac ei nu-i fapta crestineasca.
Pentru ca in perioada postului organismul sa nu sufere, trebuie consumate fructe si legume bogate in proteine, asemanatoare proteinelor animale.
Din cele mai vechi timpuri, omul, ca sa se hraneasca, s-a folosit de ciuperci, acest dar minunat al pamantului, cu valori nutritive exceptionale. Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui carnea cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale sau ardei umpluti, chiftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, supe, ciorbe, pilaf.
@N