Primul ministru Boiko Borisov a acceptat demisia lui Todor Kolarov - preşedintele Comisiei de stat pentru confiscarea proprietăţilor dobândite în urma unor activităţi criminale. Printre motive, Kolarov, ales pentru acest post de Borisov dintre 20 de candidaţi în urmă cu mai puţin de un an, menţionează „lipsa de sprijin politic din partea Parlamentului şi a preşedintelui”.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
„Prin demisie am spus, într-un mod diplomatic, că în Bulgaria nu numai că nu se duce o luptă eficace împotriva crimei organizate la nivel înalt şi corupţiei în etajele superioare ale puterii, dar nici nu se întrevede aşa ceva. În comisie nu există o majoritate reformistă”, a declarat Kolarov. Petio Petkov: Şeful DNA bulgar demisionează, în semn de protest
Opoziţia prognozează că motivele care au stat la baza demisiei vor putea fi regăsite în următorul raport de ţară pe justiţie, în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din luna iulie.
Kolarov l-a moştenit în acest post pe profesorul Stoian Kuşlev, devenit cunoscut prin numirile de rude şi prieteni şi prin bonusurile în valoare de zeci de mii de euro pe care şi le-a autoacordat. Vădit enervat de gestul simbolic al lui Kolarov, primul ministru a declarat că „nu va permite ca un om numit de el să-i sucească mâinile”. Trebuie menţionat că numirea lui Kolarov s-a făcut la recomandarea vice prim-ministrului Simeon Djankov şi a ministrului Justiţiei, Margarita Popova.
Înainte de a ocupa acest post, Kolarov a fost analist în Banca Mondială şi consilier juridic în ambasada Bulgariei la Washington.
Kolarov a primit sprijinul Comisiei Europene, care a apreciat pozitiv proiectul de lege al confiscărilor, elaborat la iniţiativa sa. Cu punerea mai rapidă în practică a legii, guvernul bulgar încearcă să câştige bunăvoinţa Comisiei Europene pentru următorul raport