Pe o planeta divizata deja intre cei bogati si cei saraci, problema suprapopularii tinde sa ii afecteze pe toti deopotriva. Ultimele rapoarte cu privire la numarul exact al oamenilor de pe Terra indicau sapte miliarde in octombrie 2011. Sursa imagine: sustainabilityninja.com
Worldwatch Institute din Statele Unite ale Americii sustine ca aceste calcule sunt total eronate si ca nu putem avea incredere in studii care nu iau in calcul toate variabilele unei probleme atat de complexe.
Pur si simplu, sunt prea multe necunoscute ca sa putem estima un numar cat de cat exact al oamenilor care vor trai pe Pamant peste circa patru decenii.
Una dintre contradictiile semnalate de cercetatorii de la Worldwatch Institute este aceea legata de faptul ca desi familiile isi reduc numarul membrilor nu exista nicio scadere semnificativa a nivelului nasterilor.
Eroarea de calcul vine dintr-o premiza gresita, aceea ca studiile se bazeaza pe numarul femeilor apte sa dea nastere dupa statisticile de la sfarsitul secolului XX, statistici care indicau circa 856 de milioane de femei cu varste intre 15 si 49 de ani.
Si totusi, numarul real al acestora se cifreaza undeva in jurul sumei de 1,7 miliarde nu mai devreme de anul 2007.
O logica simpla ne arata ca numarul persoanelor care ar trai in anul 2050 ar fi cu mult peste 9 miliarde.
Desi rapoartele oamenilor de stiinta sustin inca faptul ca Terra poate sustine cu apa potabila si hrana un numar mai mare de locuitori decat cel prezent, este evident ca resursele nu ajung decat la o mica parte a oamenilor, in special celor din tarile bogate.
Criza apei deja loveste multe dintre tarile sarace, in timp ce foametea este o problema veche de zeci de ani pentru multe dintre tarile lumii a treia.
Ca un paradox, familiile cu cei mai multi membri se regasesc tocmai in aceste tari sarace.
S