Judeţul Maramureş reprezintă o excepţie de la regula nescrisă conform căreia bugetul reşedinţei de judeţ este mai mare decât bugetul judeţului respectiv. Astfel, dacă Baia Mare se va baza în acest an pe suma de 240 de milioane de lei, judeţul din care face parte, Maramureş, are la dispoziţie o sumă de peste 300 de milioane de lei. Astfel, Consiliul Judeţean Maramureş a votat, la mijlocul acestei luni, o valoare a bugetului de 316.959.000 de lei.
În general, consilierii judeţeni nu au avut nimic de comentat cu privire la cuantumul acestei sume, dar nici la modalitatea de împărţire a banilor. Singura problemă a fost ridicată de către consilierul PSD, Gheorghe Simion, care a fost nemulţumit de faptul că Ansamblul Folcloric Transilvania va primi aceeaşi sumă ca în 2011, 1,6 milioane de lei, în timp ce bugetele altor instituţii de cultură au fost diminuate. "De exemplu, am putea lua 200.000 de lei de la acest Ansamblu şi să-i dăm Spitalului Judeţean şi celui de Boli Infecţioase. Dansatorii ar putea avea probleme grave de sănătate şi ar trebui să cedeze din bugetul lor şi celor două spitale", a fost motivarea ironică a lui Simion, care nu a găsit, însă, simpatizanţi ai acestei propuneri nici măcar în rândul celorlalţi consilieri judeţeni PSD, iar bugetul a fost votat fără alte reţineri. Din cei 316 milioane de lei, 55 de milioane au fost redirecţionaţi înspre Sănătate, 16 milioane au fost date Învăţământului, iar peste 40 de milioane de lei vor merge la capitolele Cultură, Religie şi Recreere.
Satu Mare, buget mic
Dacă Maramureşului îi merge bine, vecinii din Satu Mare se uită invidioşi peste "graniţă". Nici măcar 130 de milioane de lei nu are la dispoziţie Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare pentru acest an, un buget de austeritate recunoscut însuşi de preşedintele CJ, Arpad Csehi. "Bugetul pe care l-am propus nu este deloc unul încântător, pentru că vom