Laptele, altadata considerat un adevarat pansament gastric si un aliment bogat in toate principiile active de care avem nevoie, a ajuns sa fie privit cu circumspectie de nutritionisti. Fondul problemei nu este acela ca si-ar fi schimbat ei parerea, ci acela ca s-a schimbat laptele.
Astazi este recomandat sa ne ferim de lapte si de produsele lui derivate, ale caror calitati naturale din secolele trecute au fost pervertite, aplicand procese moderne de fabricatie, noteaza Infoniac.
Motivele sunt multe, insa ar fi suficient sa trecem in revista numai cateva, pentru ca folosirea laptelui in nutritie sa dea de gandit.
Vacilor nu le prieste viata moderna
Vacile sunt destinate de natura sa se alimenteze cu iarba. Sunt animale rumegatoare, capabile sa faca mestecatia in cavitatea bucala ulterior momentuluiui cand au pascut-o. Aceasta mastecatie ulterioara este esentiala pentru starea lor de sanatate si pentru calitatea laptelui.
In fermele moderne, vacile sunt adesea hranite cu soia, porumb, faina din seminte de bumbac si alte alimente destinate alimenatiei animaliere, mai putin vacilor.
Procesul de rumegare conceput de natura isi schimba rostul. In plus, vacile sunt tinute adesea in grajduri amenajate "modern", unde sunt ingrijite si li se asigura "tot confortul", mai putin pasunatul. Exista vaci care n-au vazut in viata lor iarba verde, cea pe care ar fi trebuit sa o pasca zi cu zi.
Stresul, pe care il traiesc vacile in conditii de incarcerare, isi face efectul asupra carnii si a laptelui, pe care le consumam noi, dar si asupra viteilor, inlusiv vitelele, care se nasc gata stresati.
Pasteurizarea
In 1920, cand laptele era un important vehicol de microbi agresivi, s-a introdus pasteurizarea, un procedeu care a contribuit la eradicarea turberculozei si altor boli. Pe atun