DOCUMENTE. EVZ vă prezintă fragmente din două note informative despre funeraliile scriitorului Constantin Noica şi a academicianului Mihai Beniuc.
A doua zi după ce o personalitate din România comunistă era condusă pe ultimul drum, capii Securităţii primeau o notă informativă. Ea conţinea date culese de martori oculari şi informaţii rezultate din interceptări telefonice. EVZ vă prezintă fragmente din două note informative despre funeraliile scriitorului Constantin Noica (06.12.1987) şi a academicianului Mihai Beniuc (28.06.1988).
La funeraliile lui Noica au participat circa 350 persoane, în mare parte scriitori, filosofi, teologi. Au participat şi unele persoane cunoscute cu antecedente politice sau penale reacţionare din anturajul lui Noica, între care Aurel Cioran, Gheorghe Telea şi Octavian Zaharia, toţi foşti legionari, precum şi Georg Scherg - scriitor, fost condamnat. Nu au fost prezente rude sau legături din străinătate, ori alţi cetăţeni străini. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, deşi se afla la Sibiu, nu a luat parte la funeralii.
Serviciul religios a fost oficiat de mitropolitul Antonie Plămădeală, care a evocat, timp de 45 minute, persoana celui dispărut. Nu a făcut referiri neavenite ori cu privire la perioada detenţiei sau a activităţii politice desfăşurate de Noica.
"Noica a trecut vizibil de partea filo-evreilor"
A lipsit gruparea literar-artistică dirijată de Eugen Barbu şi Mihai Ungheanu, care iniţial l-a elogiat pe Noica şi, ulterior, s-a dezis de el, deoarece acesta "a trecut vizibil de partea filo-evreilor, care l-au cultivat cu asiduitate. Au scris despre el în timpul vieţii, iar la înmormântare vor constitui, probabil, majoritatea participanţilor".
În seara zilei de 6 decembrie, Emil Cioran i-a telefonat de la Paris fratelui său, Aurel, pentru a se informa despre înmor