Pagubele provocate de vremea vitregă se cifrează la sute de milioane de lei. Agricultorii spun că vor fi nevoiţi să reînsămânţeze cel puţin o treime din terenurile cu grâu de toamnă. Ca să strângă o recoltă bună de pe semănăturile afectate, producătorii agricoli vor trebui să cheltuiască peste 2.000 de lei la un hectar doar pentru seminţe şi fertilizanţi, susţin specialiştii.
Seceta severă de la sfârşitul anului trecut a dat peste cap nu doar aşteptările ţăranilor, dar şi campania agricolă de toamnă, care a pus baza recoltei de cereale din 2012.
Astfel, în loc de cele 326.000 de hectare planificate pentru a fi semănate cu grâu de toamnă, în noiembrie doar 262.000 de hectare erau ocupate de această cultură sau cu 20% mai puţin. În cazul orzului de toamnă au fost însămânţate doar două treimi din terenurile prevăzute, iar a rapiţei - şi mai puţin, doar 40%, precizează economistul Viorel Chivriga.
Irigarea şi folosirea fertilizanţilor în agricultură nu va mai fi subvenţionată
„Pentru o recoltă mai bună, va trebui să dublăm cantitatea de fertilizanţi. Este vorba de aproximativ 1.000 de lei suplimentar la fiecare hectar." - Aliona Mandatii, Preşedinte Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor de Cereale Agrocer
„În mare măsură, culturile de toamnă au fost înfiinţate cu depăşirea termenilor optimi prescrişi în tehnologiile moderne, dar şi în lipsa unor condiţii prielnice pentru germinare şi răsărire. În consecinţă, o mare parte din semănături a intrat în iarnă fără să formeze trei-cinci frunze şi doi-trei fraţi şi să asigure intervalul necesar pentru călire", explică specialistul.
Gerurile năprasnice din luna februarie au completat tabloul situaţiei destul de alarmante din agricultură. Lipsa zăpezii în perioadele cu temperaturi sub -20 de grade Celsius a compromis practic toate culturile de rapiţă şi o bună parte din cele de cereale. @N