Radio România Actualităţi a difuzat luni ştirea că site-ul DIICOT a fost „spart" în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acţiunea, pusă în seama grupării Anonymous, este o glumă foarte bună.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) se ocupă, printre altele, chiar cu investigarea infracţiunilor informatice. Cu alte cuvinte, "haiducii IT" au pătruns în bârlogul „arnăuţilor" plătiţi să-i prindă şi i-au făcut puţin de râs. Le-au furat nădragii şi i-au lăsat dimineaţa doar în izmene.
Am râs copios când am auzit ştirea la radio.
Ştiu că se vor găsi imediat comentatori care să spună că nu e de glumit cu încălcarea legi, că sunt nitşe infractori periculoşi cei de la Anonymous şi că este iresponsabil să le dai apă la moară. Evenimentul are însă alte conotaţii, mult mai interesante decât o astfel de abordare simplistă. Când hoţii pătrund în sediul Poliţiei şi fură portofelul comandantului avem o problemă foarte serioasă.
Incidentul, dacă este real, pune într-o lumină proastă specialiştii IT din această instituţie extrem de mascată şi mereu cu muşchii încordaţi în ştirile TV. Un motiv suficient de puternic pentru ca DIICOT să nege oficial că s-ar fi întâmplat aşa ceva.
Purtătorul de cuvânt al DIICOT a negat vehement incidentul. Atacul a fost relatat şi de ziare.com, un site la fel de onorabil ca postul public de radio.
Dacă informaţia prezentată de două redacţii serioase este reală, avem două mari probleme. Prima constă în faptul că statul a investit sume importante pentru diverse sisteme informatice, site-uri şi soluţii de securitate. Multe firme din domeniul IT au câştigat sume babane oferind statului programe mai mult sau mai puţin performante. Este o zonă din care se pot face bani frumoşi, pentru că nimeni nu poate cuantifica exact investiţia companiei care a prestat