“A fost anul hotărârilor judecătoreşti, mai multe decât rechizitoriile", a spus azi procurorul şef al DNA, Daniel Morar, la ultimul bilanţ de activitate pe care îl prezintă ca şef al acestei instituţii.
Anul trecut, DNA a obţinut în instanţă 298 de comndamnări definitive, comparativ cu 154, în 2010, sau 131 în 2009. Este adevărat, multe dintre aceste procese finalizate prin sentinţe definitive veneau pe rechizitorii prezentate cu mulţi ani în urmă şi procese finalizate abia în 2011.
Numărul achitărilor (altele decât dezincriminare şi pericol social) a fost de 37, comparativ cu 21 de persoane achitate în 2010 şi 22, în 2009. Procentual, se încadrează cam în aceeaşi marjă, de aproximativ 10%, despre care Daniel Morar spune că este un procent bun în orice ţară europeană.
Din păcate, se păstrează şi raportul dintre condamnările cu pedepse şi cele cu suspendare.
Astfel, doar 60,8% din condamnaţi au primit pedepse cu executarea închisorii, adică 181 de persoane.
Este vorba despre dosare în care judecătorii au considerat că există suficiente probe pentru a-i declara pe acuzaţi vinovaţi de fapte de corupţie, însă din diferite motive au aplicat condamnări cu suspendare.
Ce-i drept, a remarcat Morar, în ultima vreme au apărut şi condamnări spectaculoase, cu şase sau şapte ani de executare, ceea ce înseamnă că există o altă realitate în care se mişcă sistemul judiciar din România.
Acelaşi lucru îmbucurător, schimbarea de paradigmă în justiţie, a fost constatat şi de către ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, invitat la conferinţa de presă în care s-a prezentat bilanţul DNA.