Aşa cum o mare parte din berea servită în barurile din Germania provine de la berării de cartier, după reţete tradiţionale, piaţa depozitelor şi creditelor pentru populaţie şi firme este dominată de bănci mici, datorită cărora sistemul nu se "îndoaie" sub greutatea crizelor externe, scrie Thomson Reuters.
Cu rădăcini în comunităţile locale şi cu o structură care descurajează expansiunea agresivă pe plan internaţional, inovaţia şi complexitatea, micile cooperative bancare care domină piaţa germană asigură stabilitatea economiei şi limitează semnificativ consecinţele unor eventuale falimente în sistem, se arată într-o analiză a Reuters.
Sutele de bănci mici deţinute la nivel local, municipal sau controlate chiar de clienţii lor reprezintă o sursă sigură de credite pentru consumatori şi pentru IMM-uri, reducând vulnerabilitatea la o criză a creditelor asemenea unor "microberării ale industriei financiare".
Conservarea ratingului de credit triplu-A al Germaniei, cu perspectivă stabilă de la toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, se datorează în mare măsură acestor bănci.
"Ai doi piloni solizi în sistem, băncile de economii şi cooperativele bancare, care vor susţine întotdeauna economia şi vor cauza probleme la nivel naţional", comentează Michael Dawson-Kropf, director în cadrul agenţiei Fitch.
Stabilitatea sistemului bancar formează un "cerc virtuos" în combinaţie cu puterea economiei germane ca întreg. Datoriile de stat şi ale autorităţilor locale nu reprezintă un punct slab pentru bănci, ca în alte state ale zonei euro, iar analiştii consideră că şi cultura conservatoare a creditorului caracteristică Germaniei joacă un rol important.
"Tensiunile continue din pieţe au afectat băncile germane mai puţin decât pe cele din alte ţări ale zonei euro, deoarece beneficiază de piaţa locală uriaşă de econo