Creştinii ortodocşi şi greco-catoloci au intrat de azi, 27 februarie, în Postul Paştelui, primul mare post de peste an, care se va încheia pe 14 aprilie.
Cunoscut sub denumirea de Postul Mare, acesta este cel mai lung şi mai aspru post dintre cele patru posturi de durată ale bisericii. Timp de aproape şapte săptămâni, atât cât durează postul, din 27 februarie până în 14 aprilie, este indicată renunţarea la consumul de produse alimentare de la animale: lapte, carne brânză, ouă etc. De asemenea pe parcursul acestei perioade de post sunt şi dezlegări la peşte, de Buna Vestire - 25 martie şi de Florii. Postul Mare, dinaintea Învierii lui Iisus Hristos a fost statornicit de biserică pentru curăţarea sufletească şi trupească, astfel încât creştinul să primească purificat marea sărbătoare a Învierii. În 2012 Învierea Domnului va fi prăznuită la data de 15 aprilie atât de creştinii ortodocşi cât şi de creştinii greco- catolici. Rânduiala bisericească precizează că, acest post a început să fie împământenit încă de la începutul secolului al IV-lea iar cele 40 de zile de post au o valoare simbolică semnificând durata Potopului din Geneză, durata şederii poporului evreu în deşert; durata şederii lui Moise pe Muntele Sinai dar şi durata regatului lui David şi Solomon.
Cum se ţine postul
Regulile bisericeşti au stabilit că zilele rânduite pentru post respectiv ajunare, abţinerea totală de la mâncare şi băutură, sunt lunea şi marţea din prima săptămână a Postului, iar în ultima săptămână a postului, numită şi a Patimilor, se ajunează luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă. În aceste zile se pot consuma seara, pâine şi apă. În zilele de miercuri şi vineri din post se ajunează până seara, când se consumă doar produse de origine vegetală. Conform tradiţiilor, în celelalte zile din săptămână, din tot timpul postului, se mănâncă o singură dată pe zi, de regulă