„The Artist“, de Michel Hazanavicius, este al doilea film mut care câştigă Premiul Oscar, după pelicula „Wings“, deţinătoare a râvnitei statuete, în 1929.
Cea de-a 84-a ediţie a Premiilor Oscar, care a avut loc duminică la Los Angeles, va intra cu siguranţă în istoria cinematografiei: pentru prima dată după 83 de ani, un film nonanglo-saxon, realizat în imagini alb-negru, fără sonor, a fost marele laureat al serii. Pelicula „The Artist", regizată Michel Hazanavicius, a obţinut cinci statuete Oscar: pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal (Jean Dujardin), cea mai bună coloană sonoră, cele mai bune costume, acest palmares fiind unul fără precedent pentru un film francez.
Pelicula spune povestea unui actor din epoca filmului mut, George Valentin (Jean Dujardin), care se îndrăgosteşte de tânăra dansatoare pe cale de afirmare Peppy Miller (Bérénice Bejo). Actorul este lovit dur de schimbările din industria cinematografică, atunci când apare sunetul. „Este un film împotriva curentului şi pe care nimeni nu-l dorea", a declarat pentru telegraph.co.uk, în decembrie 2011, regizorul Michel Hazanavicius, aflat la al patrulea film din carieră. „Sunt cel mai fericit regizor din lume", a spus cineastul la primirea trofeului, mulţumind întregii echipe a filmului, inclusiv căţelului Uggie.
Poezie fără cuvinte
„Este o experienţă uimitoare să vezi un film mut. Este o formă de expresie pe care eu, ca parte din public, o iubesc. Este o provocare să faci un film mut. Absenţa sunetului face pelicula mai poetică şi mai puternică. Sunetul - limbajul într-un film - este folositor, însă poate să şi reducă modul de a transmite ceva. Când un copil care nu poate vorbi îţi zâmbeşte, te impresionează într-un mod diferit faţă de situaţia în care îţi zâmbeşte un adult. Cred că atunci când nu simţi nevoia să vorbeşti, transmiţi ceva mai p