Riscăm să rămânem fără forţă de muncă în condiţiile îmbătrânirii populaţiei şi a sporului natural negativ
Manpower: Problema cantitativă este dublată de deficitul de talente
În prezent, migraţia resurselor umane către alte pieţe este cea mai mare problemă
În contextul schimbărilor demografice care se manifestă la nivel global, scăderile considerabile ale volumului populaţiei reprezintă şi în România un fenomen important. O serie de statistici ale Secretariatului Naţiunilor Unite arată că până în 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. "Îmbătrânirea populaţiei este un trend confirmat atât pe plan mondial cât şi în ţara noastră. Realizând o corelare a scăderii populaţiei cu îmbătrânirea acesteia, perspectiva devine îngrijorătoare. Măsuri care să combată acest fenomen demografic şi care să asigure stabilitatea pieţei muncii din punct de vedere al disponibilităţii personalului ar trebui să fie adoptate constant", afirmă într-un studiu reprezentanţii companiei Manpower.
Rezultatele recensământului vor produce efecte la nivel macrosocial, schimbările din interiorul pieţei muncii reprezentând doar o faţetă a impactului pe care un volum redus al populaţiei active îl are asupra întregii naţiuni.
De notat este faptul că rata natalităţii din România continuă să se menţină sub media Uniunii Europene, iar rata mortalităţii se află printre cele mai ridicate de pe continent. Rezultatul acestor statistici alarmante determină, din 1999 până în prezent, un spor natural cu valori exclusiv negative în ţara noastră. "Avem tot mai puţini copii în România, pe care îi aşteaptă în mod inevitabil un sistem de învăţământ subfinanţat, din care profesorii vor să plece - nu este greu de anticipat ce va urma în anii 2020-2030 dacă nimic nu se schimbă în următorii cinci - zece ani", a declarat, într-un comunicat remis redacţiei,