Pentru că directiva europeană care impune bărbaţilor să stea acasă cu copiii scurtează concediul mamelor, reprezentanţii asociaţiilor de taţi cer trei luni bonus. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Ar fi nevoie de prelungirea cu trei luni a concediului de îngrijire a copilului pentru ca bebeluşul să beneficieze de îngrijirea ambilor părinţi. Am cerut deja printr-o scrisoare deschisă premierului prelungirea concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului, dacă ambii părinţi au optat pentru concediul parental", propune Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei T.A.T.A.
O altă cerere a organizaţie este ca în prima lună de viaţă a unui copil, acesta să îi aibă aproape pe ambii părinţi. Pentru asta, legislaţia ar trebui modificată în aşa fel încât să li se acorde taţilor o lună de concediu paternal condiţionat de efectuarea unor cursuri de puericultură.
În acest moment, taţii pot beneficia de 5-10 zile de concediu după naşterea copilului dacă au efectuat astfel de cursuri.
Salariile mai mari îndeamnă bărbaţii să stea acasă
În ultimii ani, cu mici oscilaţii, în România, s-au înregistrat în jur de 30.000 de tătici pe an care şi-au luat concediu pentru a avea grijă de copii în locul mamelor, ceea ce înseamnă în jur de 15 la sută din numărul total de concedii acor date părinţilor.
"Aceştia au fost încurajaţi şi de faptul că obţineau 85% din salariu pe perioada concediului, iar în cele mai multe cazuri, într-o familie, bărbatul e cel care are un salariu mai mare", a mai spus Bogdan Drăghici.
În jur de 30.000 de taţi
intră în concediu de paternitate în fiecare an. În ultimii ani, mulţi au ales să stea acasă cu copiii când au ieşit din şomaj şi nu şi-au găsit de lucru
Citiţi şi: 5 întrebări despre directiva "Bărbaţii, la scutece!": când se ia concediul, se aplică şi la părinţi necăsătoriţi?25% dintre români îşi cresc singuri copiii. Cum ajută