Alunul românesc are proprietăţi medicinale care se cunosc de foarta multă vreme. Alunele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C, dar şi calciu, fosfor, fier, şi potasiu.
Afecţiuni pe care le tratează:
Anemie – se consumă alone, datorită conţinutului ridicat de fier şi fosfor
Creştere – datorită conţinutului bogat de calciu, alunele sunt un stimulent foarte bun pentru creşterea copiilor
Colesterol – alunele scad nivelul colesterolului
Teniaza – Se înghite în fiecare dimineaţă, timp de două săptămâni câte o linguriţă de ulei de alune
Litiaza urinară – se mănâncă alune sau se face cură de două săptămani cu ulei de alune
Tonificarea vaselor – preventiv, se iau câte 60 de picături de extract de frunze de alun (zilnic). Combate apariţia varicelor
Graviditate – alunele consumate în timpul sarcinii reprezintă un energizant şi un revitalizant natural
Tuberculoza – datorita conţinutului de materii grase li se recomandă celor bolnavi de boli pulmonare să mănânce nuci, alune şi migdale
MOD DE ADMINISTRARE
FRUCTE CRUDE - se consuma fără a se prăji înainte
ULEI DE ALUNE – se obţine prin presarea la rece şi se găseşte la magazinele naturiste fiind bun în tratarea diareei
MACERAT DE MUGURI – se culeg mugurii, se mărunţesc şi se lasă la macerat timp de 12 ore la temperatura camerei. Se setrecoară lichidul rezultat şi se păstrează în sticluţe într-un loc răcoros
INFUZIE DE MUGURI – pe o mână de muguri mărunţiţi se toarnă apă fierbinte şi se dă puţin în clocot. Se beau două căni pe zi. Este bun în tratarea afecţiunilor hepatice
INFUZIE DIN FRUNZE – se prepară ca şi infuzia de muguri. Este bună în tratamentul ulcerelor varicoase, în tratarea varicelor şi a plăgilor. Se fac băi sau se aplică sub formă de comprese pe zona afectata.
sursa: totulnatural.ro