La începutul lunii decembrie 1941, nava Struma părăseşte portul Constanţa. Cei 769 pasageri, evrei români, căutau refugiu în Palestina. În 24 februarie, vaporul a fost torpilat şi scufundat de un submarin. Toţi pasagerii aflaţi la bord au murit, cu excepţia unuia singur.
David Stoliar, acum în vârstă de 89 ani, şi-a rememorat îmbarcarea pe Struma de acum 70 de ani, pentru publicaţia israeliană Haaretz.
"Dimineaţa devreme, un submarin sovietic ne-a torpilat. Cam 500 de oameni au murit imediat. Am fost aruncat în mare, alături de alte câteva sute. Nimeni nu ne-a venit în ajutor. Toţi au murit, toţi, în afară de mine", povesteşte Stoliar.
"Zilele acelea au trecut pentru mine. Las ceea ce a fost în plata Domnului şi a cărţilor de istorie. Astăzi, nu vreau să îi judec pe aceia care au fost vinovaţi de tragedie. În schimb, aleg să-mi amintesc de aceia care ne-au părăsit şi să-mi exprim recunoştinţa faţă de aceia care m-au ajutat să trăiesc", a spus el, cu ocazia construirii unui monument care să reamintească tragedia prin care au trecut evreii, în anii '40.
Nava bulgărească Struma, folosită în mod normal pentru transportul vitelor, era una din cele 141 nave care transportau ilegal evrei către Palestina. Conform Haaretz, între 1934 şi 1948, navele au transportat aproximativ 100.000 oameni, dintre care au murit înecaţi aproape 2000.
Stoliar avea 19 ani. Părinţii lui divorţaseră când era copil. Mama lui trăia în Paris, iar tatăl lui, în Bucureşti. "Mama mea m-a trimis la Bucureşti, la tatăl meu, pentru că s-a gândit că aş fi mai în siguranţă. A avut dreptate", povesteşte David Stoliar. La câteva luni după ce băiatul a ajuns în România, mama lui a fost arestată şi dată pe mâna Gestapo-ului şi a sfârşit gazată la Auschwitz.
Ne-au tăiat ancora şi ne-au lăsat să plutim
"Tatăl meu a plătit o sumă exorbitantă pentru un bilet pe Struma. Echiv