Numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost validată, marţi, de Parlament, fiind înregistrate 238 de vorturi "pentru" şi unul "împotrivă".
Votul a fost secret, cu buletine.
Teodor Meleşcanu a fost felicitat de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru numirea în funcţia de director al SIE.
Candidatul la şefia SIE, senatorul Teodor Meleşcanu, a declarat la audierea sa de către comisiile parlamentare de apărare şi pentru controlul SIE, că nu a fost angajat al serviciilor de securitate sau informator şi nu a făcut parte din nicio structură de informaţii.
Meleşcanu a precizat că îndeplineşte condiţiile constituţionale şi legale pentru a ocupa funcţia de director SIE, el arătând că nu a făcut parte niciodată din structurile represive ale statului totalitar, nu a fost angajat al serviciilor de securitate sau informator, nu a făcut parte din structurile de informaţii ale statului român sau din alte servicii secrete de informaţii.
El a spus că deţine certificat ORNISS pentru acces la informaţii clasificate şi nu a fost condamnat pentru infracţiuni prevăzute de Codul Penal care l-ar face incompatibil cu funcţia de director al SIE.
Meleşcanu a precizat şi că, din punct de vedere al experienţei politice şi al experienţei în materie de securitate internaţională, întruneşte condiţiile necesare pentru a se achita în cele mai bune condiţii de responsabilitatea de şef al SIE.
Priorităţi la SIE: atragerea de bani pentru România şi relaţia cu societatea
Teodor Meleşcanu a mai declarat, după audierea sa de către comisiile parlamentare de specialitate, că una dintre priorităţile serviciului sub mandatul său va fi identificarea şi atragerea de fonduri financiare pentru România.
Meleşcanu a vorbit despre implicarea SIE, în formele ce vor putea fi convenite, în atragere