Terapia asistată de animale este una dintre cele mai recente formule de terapie medicală din România.
Zeci de vârstnici şi copii cu probleme de sănătate precum depresie, accidente vasculare cerebrale, demenţă, tulburări de comportament, retard, ADHD sunt ajutaţi de mai bine de doi ani de Astor, un câine din rasa Labrador Retriever şi stăpâna lui, psihologul clinician şi psihoterapeutul Lavinia Chereji.
Lavinia Chereji este printre puţinii specialişti din ţară care practică terapia asistată de animale, împreună cu Astor. Acest gen de terapie ajută la dezvoltarea mobilităţii, a memoriei, dar, cel mai important, induce o stare de bine.
Terapia asistată de animale, foarte populară în SUA, locul unde a şi luat naştere în urmă cu mai bine de 50 de ani, este practicată în ţara noastră abia de aproximativ cinci ani. În Cluj, specialiştii care fac acest gen de terapie împreună cu animalele lor sunt foarte puţini şi pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Psihologul clinician şi psihoterapeutul Lavinia Chereji împreună cu Astor, un câine din rasa Labrador Retriever, în vârstă de 4 ani sunt printre puţinele echipe de acest gen care practică terapia asistată de animale. Fac acest lucru de 2 ani şi jumătate şi au ajutat până acum zeci de vârstnici cu diverse probleme de sănătate, precum accident vascular cerebral, depresie, demenţă, dar şi copii cu probleme precum retard, tulburări de adaptare şcolară, de limbaj sau ADHD.
Profilul câinelui care vindecă oamenii
Stăpâna lui Astor povesteşte că nu orice câine are harul de a ajuta bolnavii pentru că trebuie să „îndure” anumite lucruri din partea pacienţilor, precum trasul de coadă sau alte atingeri care nu sunt pe placul tuturor câinilor. „Câinele trebuie să aibă anumite calităţi: să fie prietenos, să îi placă interacţiunea cu oamenii, să fie predictibil, să suporte anumite atin