Guvernul austriac a intervenit pentru cea de-a treia oară din 2008 pentru salvarea Volksbank şi devine cel de-al doilea acţionar al băncii, cu 40% din acţiuni, după o nouă infuzie de capital, de 250 milioane euro, transmite Bloomberg.
Acţionarii cooperative de credit ai Volksbank şi statul austriac vor participa la o majorare de capital de 480 milioane euro, pentru a diminua efectele reducerii capitalului cu 70% la 31 decembrie 2011, se arată într-un comunicat transmis marţi de grupul bancar austriac, prezent şi în România, unde deţine o bancă cu active de 4,7 miliarde euro şi 135 de sucursale.
Statul austriac renunţă astfel la 70% din valoarea injecţiei de un miliard de euro efectuată în 2009 sub formă de capital participativ (fără drept de vot), pentru a amortiza pierderile acumulate de bancă, potrivit unui comunicat al grupului austriac, preluat de Bloomberg.
Divizia Kommunalkredit a Volksbank a fost prima bancă austriacă preluată de stat în 2008. Ulterior, în 2009, guvernul de la Viena a fost nevoit să intervină pentru a evita colapsul băncii Hypo Alpe Adria.
Statul austriac va ajunge să deţină 49% din acţiunile Volksbank
Ministrul austriac al Finanţelor Maria Fekter a declarat marţi că statul va deţine 49% din acţiunile creditorului după finalizarea infuziei de capital, potrivit Reuters. Costurile noului pachet de salvare a Volksbank vor fi finanţate prin creşterea cu 25% a taxei bancare până în 2017, potrivit ministrului.
Taxa asupra băncilor, introdusă anul trecut, ar trebui să atragă venituri de 500 milioane euro pe an. Taxa se raportează la activele totale ajustate ale fiecărei bănci şi variază de la zero pentru instituţiile de credit cu active mai mici de un miliard de euro la 0,085% pentru băncile cu active de peste 20 miliarde euro.
Astfel, o creştere de 25% ar aduce nivelul maxim al taxei l