După ani lungi de aşteptare, Camera Deputaţilor a votat în sfârşit marţi Legea Lustraţiei. Pe scurt, legea impune restricţii ale unor drepturi pe o perioadă de cinci ani persoanelor care au avut funcţii politice de conducere retribuite de Partidul Comunist Român, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului Central al PCR, membri ai Consiliului de Stat, de miniştri, dar şi directorii de editură.
La RFI, revoluţionarul Teodor Mărieş, liderul Asociaţiei „21 decembrie”, spune că Legea Lustraţiei onorează actuala clasă politică şi face dreptate pentru 70 de ani de crime. Aceasta în contextul în care, tot marţi, din Codul Penal a fost eliminată prescrierea crimelor, inclusiv a celor comise de regimul comunist şi de aparatul represiv înainte şi în timpul Revoluţiei din 1989. Mărieş, aflat de 43 de zile în greva foamei, aşteaptă şi o lege a recunoştinţei, care să elimine criminalii şi impostorii din rândul revoluţionarilor. Revoluţionarul Teodor Mărieş, intervievat de Ella Moroiu:
Legea Lustraţiei şi eliminarea prescrierii crimelor din Codul Penal „sunt două dintre revendicările pe care le-am avut pe parcursul protestului şi aş putea spune că 66% din obiectiv e atins. Este surprinzător, într-un fel, pentru mine. Sigur, e o surpriză plăcută de data aceasta. Am avut şi momente în care am crezut că nu se va reuşi un vot atât de clar dat de actuala majoritate. În acelaşi timp, cele două legi nu fac decât să onoreze clasa politică, dar şi să facă dreptate pentru 70 de ani de crimă. S-a oprit prescrierea (crimelor – n.red.) şi s-a aplicat dispoziţia Curţii Europene dată în dosarul „21 Decembrie” în urmă cu trei luni de zile, deci din nou un lucru bun. Din nou progresăm.
Iar Legea Lustraţiei, atât cât ea a putut fi votată, în condiţiile Constituţiei actuale a României, va crea cel