Proiectul Legii lustraţiei, care are în vedere interzicerea unor drepturi pentru cei care au făcut parte din aparatul de partid în vremea regimului comunist, a fost adoptat marţi pe articole de plenul Camerei Deputaţilor - for decizional în acest sens.
UPDATE Legea Lustraţiei, votată de Camera Deputaţilor prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţie timp de cinci ani.
Lustraţia afectează numai persoanele numite, nu alese în funcţie . Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, persoanele lustrabile pot ocupa doar funcţii alese. Deşi textul iniţial prevedea interdicţia de a candida la o funcţie, judecătorii Curţii Constituţionale au considerat că aceasta este o îngrădire a dreptului constituţional de a alege şi de a fi ales.
Legea prevede că vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de miniştri, directorii de editură, persoanele din structurile Securităţii sau colaboratorii acesteia. Pe lista lustrabililor au fost adăugaţi, marţi, şi foştii procurori comunişti, la iniţiativa lui Mate Andras(UDMR).
"După 22 de ani, nu pot accepta ca un fost procuror comunist care a făcut poliţie politică, care a persecutat oameni până în '89 să poată accede în Parlament, să fie miniştri sau să conducă consilii judeţene, consilii locale", a afirmat Mate Andras Levente, adăugând că face această propunere pentru că nu poate să reziste rugăminţilor în genunchi ale unui domn condamnat pe nedrept care a stat 8 ani în închisoare.
Iniţial, textul legii prevedea şi lustrarea celor care au făcut parte din conducerea UTC şi foştii şefi de servicii diplomatice, î