Azi, 28 februarie, se împlinesc 79 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile din România, La mulţi ani! Serviciul zice-se (printre altele) că trebuie să se afle permanent acolo unde semenii noştri suferă, ameninţaţi de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale şi catastrofelor. Şi spun asta pentru că de dimineaţă am tot auzit ştirea despre ce ne facem acum că se topeşte zăpada şi încep inundaţiile. E dezastru? E. E natural? Nu ştie nimeni cât de natural este sau cât putea să fie evitat. Problema e că cineva – tot noi, cu toţii, vom plăti. Şi bine, mai sunt unii – cei pe care niciodată nu-i crede nimeni – care spun că se putea evita.
Aşa că nu e chiar o zi frumoasă pentru sărbătoare şi asta mai ales pentru că 12 judeţe au fost avertizate că există posibilitatea să fie lovite de inundaţie. Mai rău este că 33 de mii de locuinţe sunt în pericol de a fi distruse în urma topiri bruşte a zăpezii. Nici nu e greu, majoritatea sunt din paiantă, chirpici. Bani pentru asigurare n-au avut de unde să dea. Poate nici n-au vrut, nu ştiu.
PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, estimează la 115 milioane de lei (26 mil. euro) valoarea maximă a daunelor pe care le-ar putea plăti în urma eventualelor inundaţii provocate de topirea bruscă a zăpezii. Daunele provocate de greutatea stratului de zăpadă nu vor fi acoperite, dar inundaţiile sau infiltraţiile provocate de topirea zăpezii intră sub incidenţa poliţei obligatorii. Noi acoperim pagubele din fonduri proprii în limita a 250.000 de euro pentru fiecare eveniment asigurat, precizase Marius Bulugea, directorul general al PAID, în urmă cu câteva zile.
Cu toate acestea PAID avea la sfârşitul lunii ianuarie puţin peste 500.000 de contracte în vigoare, numărul clienţilor fiind într-o scădere continuă în ultima jumătate de an, după ce în luna august fusese atins un maxim de aproape