UDMR a propus astăzi, în cadrul comisiei juridice, un amendament pentru lustrarea procurorilor comunisti. Pentru că amendamentul a fost respins de comisia juridică, un fost deţinut politic, Constantin Soare, prezent la lucrările comisiei, a îngenuncheat în faţa uşii, spunându-le că nu este posibil ca foştii procurori comunişti, care l-au bătut în închisoare, să nu fie cuprinşi în legea lustraţiei.
LEGEA LUSTRAŢIEI A FOST ADOPTATĂ DE PARLAMENT. DETALII GĂSIŢI AICI
Aceasta a fost aprobată în cadrul şedinţei şi urmează să intre în vot final în plenul Camerei Deputaţilor.
Amendamentul a fost propus de deputatul UDMR Mate Andras. "Eu cred că acel procuror care a făcut poliţie politică şi care a lucrat în aparatul represiv nu poate candida şi nu poate fi prezent în viaţa politică după 20 de ani", a declarat pentru gândul acesta. Legea lustraţiei ar putea afecta persoane care doresc să candideze pentru funcţii de stat, însă în trecut au făcut parte din regimul comunist, precum Monica Macovei, fost procuror, sau Ion Iliescu, fost director la Editura Tehnică până în 1989.
Noul text al legii face referire, stabilind categoriile de lustraţi, la încălcarea Constituţiei din 1965, a convenţiilor internaţionale la care România era semnatară în anii respectivi (în special Declaraţia Universală a Drepturilor Omului). Noua formă precizează că persoanele lustrate trebuie să fi ocupat funcţii politice retribuite de PCR în principalele structuri ale aparatului comunist.
Sunt incluse în categoriile de lustrabili cei care au fost membri ai guvernelor în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 (miniştri, secretari de stat, prim-adjuncţi şi adjuncţi ai miniştrilor). Sunt supuşi restricţiilor legii şi cei care au deţinut funcţii ca prim-secretar, secretar al Comitetului judeţean de partid, preşedinte sau vicepreşedinte în consiliile populare judeţene, UT