Cotidianul Le Figaro a publicat marţi, la rubrica sa de portrete de pe ultima pagină, un articol despre primul ministru român, Mihai Răzvan Ungureanu. Un articol care are de ce să atragă atenţia întrucât este intitulat „Ungureanu - le James Bond de Bucarest”.
Matei Vişniec:
Aş începe prin a preciza că sunt rare personalităţile politice din Europa Răsăriteană care beneficiază în presa franceză de atâta spaţiu. Le Figaro îi acordă lui Mihai Răzvan Ungureanu trei sferturi de pagină, ultimul sfert fiind ocupat de o publicitate rezervată filmului „The Artist”, care a obţinut cinci premii Oscar la Hollywood duminică seară. Matei Vişniec - Le Figaro: „Ungureanu - le James Bond de Bucarest”
Autorul acestui portret făcut premierului român, jurnalistul francez Alexandre Lévy, explică pentru publicul francez cine este tânărul de 43 de ani devenit şef al guvernului de la Bucureşti şi care a fost traseul său. Totul pe un ton - aş spune - pozitiv, premierul român beneficiază în mod evident de o „stare de graţie”. El este aşteptat pentru moment cu fapte şi ar fi prea devreme ca să fie judecat cu asprime. Chiar şi faptul că a fost şeful Servicului de spionaj nu i se pare jurnalistului francez ca fiind ceva grav, deşi îl citează pe analistul Cristian Pîrvulescu cu următoarea frază: „Faptul că un spion în activitate ajunge să conducă un guvern spune multe despre nivelul democraţiei în România”.
Alexandre Lévy nu uită să precizeze că Mihai Răzvan Ungureanu, în ciuda faptului că a condus acest serviciu, şi în ciuda titlului pe care l-a ales pentru articolul său, nu este totusi un „superspion”: „Cu aerul său juvenil, cu ochelarii săi mici şi rotunzi, cu părul său tuns scurt, Mihai Răzvan Ungureanu are mai degrabă aerul unui băieţel înţelept căruia i-a reuşit totul foarte repede.”
După ce enumeră şcolile prin care a trecut Mihai Răzvan Ungureanu,