Se facturează fictiv pe firmă-fantomă şi se plăteşte un comision de 10%, ca la un off-shore din Cipru. În afacere e implicat un fost comisar al Gărzii Financiare. Sursa: REMUS SUCIU
Dosarul evaziunii de 20 de milioane de euro deschis de DIICOT Mehedinţi pe numele mai multor oameni de afaceri din ţară scoate la iveală un sistem simplu prin care aceştia îşi diminuau obligaţiile de plată către stat.
Decât impozite la stat, mai bine 10% la privat
În unele situaţii, anchetatorii au depistat şi iniţiative deosebit de îndrăzneţe ale unora dintre inculpaţi: "De exemplu, o firmă de apartament din Turnu Severin a reuşit să depoziteze 600 de tiruri cu fier beton, într-o singură zi. Asta doar conform actelor, pentru că, în realitate, aşa ceva este, evident, imposibil", spune procurorul de caz Constantin Şopalcă.
Conform acuzării, reţeaua evazioniştilor a fost construită de Mihai Gheorghe şi Mihai Ion. Procurorii spun că aceştia au înfiinţat în Strehaia cinci firme-fantomă, apoi au luat legătura cu 50 de societăţi comerciale care aveau cifre mari de afaceri. Firmele – fantomă ofereau servicii şi produse fictive pentru care tăiau facturi. Facturile erau achitate în conturi bancare, iar banii erau apoi ridicaţi "cash". Firma – fantomă se mulţumea să-şi reţină 10% din valoarea facturilor, restul ajungând înapoi la firma care plătise marfa inexistentă sau serviciul neprestat şi care, astfel, îşi creştea artificial cheltuielile, diminuându-şi obligaţiile de plată la bugetul de stat.
Printre acuzaţi se numără şi hunedoreanul Petrică Toma, fost comisar al Gărzii Financiare Hunedoara, deţinător al mai multor afaceri în transporturi, recuperare de fier vechi şi materiale de construcţii. Fiul acestuia, Silvan Toma, actualul finanţator al echipei de fotbal din oraşul Hunedoara, este şi el inculpat în dosar, alături de fostul susţinăto