HSBC, una dintre cele mai mari bănci din lume, a raportat un profit de aproape 22 miliarde de dolari pentru anul trecut, în creştere cu 15% faţă de 2010, acesta fiind cel mai mare profit din 2011 anunţat până în prezent de o bancă occidentală.
Performanţele obţinute reflectă concentrarea activităţii pe pieţele emergente, afacerile evoluând bine în special în Asia. Diviziile din America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord s-au extins, în timp ce Europa se zbate în criza datoriilor din zona euro, potrivit postului american de televiziune CNBC.
"Contextul economic şi geopolitic incert va continua să provoace probleme atât pe parcursul acestui an, cât şi în următoarea perioadă", a avertizat Douglas Flint, preşedintele băncii.
Dividendul pe acţiune a crescut cu 26% comparativ cu anul precedent, la 0,92 dolari.
"Am avut rezultate cu strategia noastră de a simplifica structura şi de a îmbunătăţi managementul şi controlul la nivelul grupului şi prin urmare ne-am majorat profitabilitatea, iar HSBC s-a poziţionat pentru creştere. Am avut rezultate foarte bune pe pieţele emergente, iar acest an a fost unul record pentru divizia de commercial banking", spune Stuart Gulliver, director executiv la HSBC.
Performanţele HSBC ies în evidenţă în condiţiile în care ultimul trimestru al anului trecut a fost unul dificil pentru multe bănci din întreaga lume, în principal din cauza situaţiei de pe pieţele financiare. Însă unii dintre cei mai importanţi creditorii europeni, printre care banca franceză BNP Paribas, Deutsche Bank din Germania şi Barclays din Marea Britanie, au reuşit să obţină profituri.
RBS a înregistrat pierderi de 2,82 mld. dolari. Grupul bancar Lloyds, salvat de stat de la faliment, a raportat un rezultat negativ de 3,2 mld. euro.
Dexia, creditorul franco-belgian salvat de la faliment, a anunţat pentru 2011 o pierdere de