Managerii din ţara noastră anticipează, pentru perioa-da februarie-aprilie a acestui an, o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi o relativă stagnare în construcţii, comerţ cu amănuntul şi servicii, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Ionel Blănculescu este de părere că aşteptările managerilor intervievaţi de INS confirmă prognozele domniei sale, potrivit cărora anul acesta urmează să fie unul pozitiv pentru economia ţării noastre. Analistul economic ne-a declarat că putem vorbi despre un an normal, în care afacerile să crească, să se diversifice sau, măcar, să se consolideze. "Deciziile managerilor sunt influenţate de starea generală din economie, iar în economia noastră starea este una pozitivă", potrivit domniei sale.
În privinţa performanţelor şi a aşteptărilor din industria prelucrătoare, Ionel Blănculescu consideră că această ramură beneficiază de o subvenţionare a activităţii, ca urmare a preţurilor reglementate din sectorul energetic. Analistul economic atrage atenţia că o liberalizare a pieţei energiei, deşi necesară pentru atragerea de investiţii în acest domeniu, riscă să afecteze negativ sectorul prelucrător, dacă este făcută prea rapid. Prin urmare, Guvernul ţării noastre ar trebui să negocieze cu autorităţile europene posibilitatea să sprijine industria locală, potrivit domniei sale. "Economia reală este cea care ne ţine în viaţă, aşa că statul ar trebui să împartă povara crizei cu antreprenorul român", ne-a declarat domnia sa.
Analistul economic Aurelian Dochia consideră că sondajele conjuncturale ale INS reprezintă cea mai apropiată de realitate prognoză cu privire la activitatea economică. "Informaţiile provin de la oameni din economie, care ştiu ce comenzi au", ne-a declarat domnia sa. Deşi comenzile cu termen de executare mai îndepărtat pot să se modifice, acest lucru n