Dupa mai bine de doua decenii de la caderea regimului comunist, Legea Lustratiei a fost din nou adoptata de Parlament, de aceasta data in concordanta cu precizarile Curtii Constitutionale din 2010.
Legea a fost votata marti de Camera Deputatilor, care este for decizional. In sala au fost insa prezenti doar 173 de parlamentari, toti ai Puterii. 167 de deputati au votat pentru, 4 s-au abtinut si niciun deputat nu a votat impotriva. Rezultatul a fost aplaudat de cei prezenti, inclusiv de revolutionarii aflati la balcoane, in frunte cu Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie.
Deputatul UDMR Marton Arpad si-a exprimat regretul ca liberalii nu au fost in sala pentru a vota si ei acest proiect, altadata sustinut deschis de PNL.
Conform TVR Info, cei care au facut parte din aparatul politic al fostei puteri comuniste si din aparatul represiv nu vor mai putea sa fie numiti in functii publice timp de 5 ani de la intrarea in vigoare a legii.
Intre acestia figureaza toti cei care au facut parte din guvernele Romaniei in perioada 1945-1989, de la nivel de ministri pana la secretari de stat, dar si cei din nomenclatura judeteana, cum ar fi prim-secretarii sau secretarii de judet. De asemenea, sunt lustrabili procurorii care au fost presedinti de sectii, procurori generali sau procurori generali adjuncti.
Proiectul mai prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus sa fie scosi din legea lustratiei cei care au facut parte din conducerea UTC. Mate Andras Levente a spus ca grupul UDMR nu poate