Premierul ungar Viktor Orban a caracterizat ca "nedreaptă şi ilegală" decizia Comsiei Europene de a pedepsi statul cu tăierea fondurilor de coeziune pentru că nu respectă obiectivele de deficit bugetar impuse de Uniunea Europeană, ţinte care cu greu sunt atinse de doar câteva ţări din zona euro. În Spania, premierul Mariano Rajoy a concluzionat că ar echivala cu "sinuciderea" reducerea deficitului bugetar de la 8% din PIB la 4,4% din PIB anul acesta, aşa cum cere UE.
CE a propus săptămâna trecută, în premieră în istoria UE, îngheţarea a aproape 500 de milioane de euro din fondurile de coeziune, o formă de ajutor pentru statele sărace ale UE destinată în principal dezvoltării infrastructurii, alocate pentru 2013. Premierul Orban consideră că CE tratează dur o ţară care, deşi nu face parte din zona euro, a făcut tot ce a putut pentru a consolida bugetul, scrie portfolio.hu.
Aproape toate statele membre ale UE, inclusiv România, sunt în prezent sub procedura de deficit excesiv din cauza deficitelor bugetare care depăşesc pragul de 3% din PIB acceptat de UE. Însă Ungaria a înregistrat anul trecut un excedent bugetar de 3,5%. Reproşul Comisiei este că la acest excedent s-a ajuns prin măsuri excepţionale.
Orban a subliniat că deficitul va fi anul acesta mai mic de 3% din PIB. În 2011, doar patru din cele 17 state din zona euro s-au încadrat în ţintele de deficit ale UE.
Ungaria ar fi trebuit să primească 1,7 miliarde de euro (1,7% din PIB) în fonduri de coeziune în 2013, din totalul de 8,6 miliarde de euro alocat pentru 2007-2013. Fondurile îngheţate sunt mici, însă faptul că Ungaria a fost penalizată reprezintă un element negativ pentru perspectiva ratingului ţării, a anunţat Moody's.
"Absenţa unei treimi din fondurile aşteptate de Ungaria va exacerba dificultăţile ţării în atingerea ţintelor de deficit şi va frâna creşterea economică", se ar