tobacco / Foto: Thinkstock Riscul de cancer pulmonar este arhicunoscut printre fumători şi aproape nici nu mai este luat în seamă. Puţini ştiu însă că fumatul duce la apariţia tulburărilor de erecţie.
În România, aproape 30% dintre bărbaţi recunosc că au sau au avut disfuncţii erectile. Studii recente realizate de Action on Smoking and Health şi British Medical Association arată că fumatul creşte riscul impotenţei cu 50%. Iar acest risc poate fi chiar mai mare în cazul asocierii fumatului cu factori de stres.
De ce bărbaţii care fumează îşi reduc singuri performanţele sexuale? „Pentru că nicotina este unul dintre cei mai puternici vasoconstrictori naturali. Fumatul produce vasoconstricţie, ceea ce afectează funcţionarea normală a ţesutului erectil. Or, funcţia erectilă normală implică intervenţia unor factori vasodilatatori, care din cauza nicotinei au o acţiune limitată”, explică doctor Victor Cauni, medic primar urolog la Spitalul Clinic Colentina.
Mai exact, nicotina provoacă vasoconstricţie periferică acută. De aceea, cele mai afectate sunt valvele din pereţii venelor care menţin sângele la nivelul penisului, asigurând persistenţa erecţiei. În consecinţă, chiar dacă se produce erecţia, aceasta durează mai puţin. Fumatul reduce în mod semnificativ dorinţa şi plăcerea sexuală a bărbaţilor, chiar şi în cazul celor tineri de 20-30 de ani. Dar fumatul afectează pe termen lung funcţia erectilă normală, întrucât contribuie la apariţia unor boli cronice care afectează circulaţia sanguină, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bronho-pneumopatia obstructivă cronică.
Bărbaţii care fumează nu-şi periclitează doar propria viaţă sexuală, ci şi fertilitatea partenerelor. Un studiu realizat pe un eşantion reprezentativ de 4.800 de femei nefumătoare, la Universitatea Centrului Medical Rochester şi publicat în Tabacco Control, a scos în evidenţă că