Foto: Thinkstock Guvernul austriac a intervenit pentru cea de-a treia oară din 2008 pentru salvarea Volksbank şi devine cel de-al doilea acţionar al băncii, cu 49% din acţiuni, după o nouă infuzie de capital, de 250 milioane euro. Acţionarii cooperative de credit ai Volksbank şi statul austriac vor participa la o majorare de capital de 480 milioane euro, pentru a diminua efectele reducerii capitalului cu 70% la 31 decembrie 2011, se arată într-un comunicat transmis de grupul bancar austriac. Costurile noului pachet de salvare a Volksbank vor fi finanţate prin creşterea cu 25% a taxei bancare până în 2017, potrivit ministrul austriac al Finanţelor Maria Fekter. Un purtător al ministerului Finanţelor de la Viena a declarat pentru Bloomberg că bugetul de stat va trece la nerecuperabile 700 milioane euro din capitalul participativ de 1 miliard euro subscris în 2009.
Austria este împovărată de active riscante, acumulate de Volksbank până în 2008 la divizia de creditare municipală Kommunalkredit, deţinută în parteneriat cu Dexia, banca franco-belgiană divizată anul trecut de guvernele din Franţa, Belgia şi Luxembourg în urma unor pierderi importante, generate inclusiv de expunerea pe Grecia, notează Bloomberg.
Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000. În prezent, Volksbank România este una din cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală, cu active de 4,7 miliarde de euro şi o reţea de 135 de unităţi.
Acţionarii Volksbank România au majorat în ianuarie capitalul social al băncii cu 362,8 mnilioane lei (84 de milioane euro), de la 540 milioane lei la 903,15 milioane lei (peste 210 milioane euro), şi au suplimentat fondurile proprii cu 136 de milioane euro, prin acordarea unor împrumuturi subordonate.
Grupul Volksbank a vândut anul trecut operaţiunile internaţionale către grupul rus Sberbank, excepţie făcând numai subsidiarel