Stadionul de 234 de milioane de euro se închiriază pe bucăţi. Nu în interesul Primăriei, dar spre profitul privaţilor din fotbal
Cînd închiriezi o maşină, nu poţi plăti doar pentru două locuri. Nu se închiriază terenuri de sport cu jumătatea, săli de concerte fără locurile de la balcon. Dar din Arena Naţională se va putea închiria, în curînd, şi doar cîte un rînd de scaune.
Despre concesionarea noului stadion se discuta încă din iulie anul trecut, înainte de darea în folosinţă. “Evenimentul zilei” scria că primarul Oprescu a venit în faţa Consliului General cu un proiect de concesionare, din care bugetul local s-ar fi ales cu 18 milioane de euro în 40 de ani. Prea puţin pentru o investiţie publică de peste 234 de milioane de euro! Proiectul a fost respins, iar Arena Naţională a rămas pînă în ziua de azi în grija Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.
În octombrie, “Gândul” scria de noul proiect asupra concesionării stadionului, pe 49 de ani, care a fost aprobat, cu unele modificări prin părţile esenţiale. Din cauza unei greşeli în proiect, Sorin Oprescu era gata să concesioneze întreaga Arenă Naţională, nu doar administrarea ei. “Acum o să mă trezesc cu 7.000 de firme la licitaţie!’, s-a plîns edilul. Pînă s-o vedem şi pe asta, adică licitaţia, stadionul se închiriază pe bucăţi. Nu e în interesul Primăriei, e în interesul cluburilor de fotbal, adică al unor entităţi private. Ultimul chiriaş pe listă este clubul Dinamo, care a dorit doar un inel pentru meciul cu Gaz Metan. “Ca să protejăm iarba de pe stadionul nostru!”, a explicat preşedintele Nicolae Badea.
Închirierea întregului stadion ajunge la 55.000 de euro pe meci, plus 29.000 de euro, pentru serviciile firmei de securitate. Un singur inel, în jur de 20.000 de locuri, costă 23.000 de euro. Pentru cluburi, metoda este avantajoasă. E mai ieftin decît să-şi modernizeze propr