Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite.
Persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA.
Daunele produse propriului vehicul pot fi despagubite in baza unei polite de asigurare facultativa de avarii si furt tip CASCO. Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta, si in acelasi timp obligatorie, chiar si in cazul in care proprietarul unui vehicul are deja incheiata o asigurare tip CASCO.
Legislatie in vigoare ce reglementeaza asigurarea RCA sunt:
Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordinul CSA nr.5/2010 pentru punerea in aplicare a Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.344 din 25/05/2010).
Legislatia din Romania referitoare la asigurarea RCA este conforma cu Directivele europene care reglementeaza aceasta asigurare, acte normative obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
Ce trebuie facut dupa producerea daunei?
Daca ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul, trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la politie sau, dupa caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabila”.
Utilizarea formularului Constatare amiabila de accident se realizeaza de catre cei doi conducatori auto numai atunci cand exista un acord comun de vointa. La completarea acestui formular, se impun