Serbia are toate sansele sa obtina marti, la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale de la Bruxelles, statutul de candidat oficial la aderare europeana. Potrivit unor surse diplomatice din UE, obiectiile ridicate de Romania, Polonia si Lituania nu sunt suficient de "serioase" pentru a bloca demersul Belgradului, care se bucura de sustinerea principalelor capitale occidentale. Sursa imagine: emg.rs.jpg
Seful diplomatiei franceze, Alain Juppe a anuntat luni ca exista un acord, in cadrul consiliului, pentru acordarea statutului de candidat Serbiei. “S-a ajuns astazi la un acord…. Cel putin, n-au mai aparut obectii noi”, a declarat el.
Ceva mai tarziu, Lituania, Polonia si Romania s-au aratat insa ingrijorate de influenta Moscovei asupra Belgradului si de situatia minoritatii vlahe din Serbia.
Unul dintre diplomatii europeni a delarat totusi marti, pentru EUobserver, ca aceste plangeri nu sunt totusi “spargatoare de petreceri”. El a precizat ca remarcile negative se datoreaza faptului ca toate statele Uniunii Europene doresc sa-si exprime punctul de vedere cu privire la acest moment “istoric” si sa sporeasca presiunile in vederea reformei. “Este bine ca aceste tari ridica aceste probleme, astfel incat sa nu ne lasam dusi de val”, a conchis diplomatul.
Presa sarba a anuntat saptamana trecuta ca Romania este decisa sa blocheze procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, in cazul in care nu exista actiuni urgente pentru imbunatatirea pozitiei minoritatii romanesti din aceasta tara. Informatia a fost confirmata ulterior si de surse guvernamentale din Romania.
Oficial insa, Ministerul roman de Externe nu a confirmat nici argumentele si nici pozitia Romaniei in aceste negocieri, desi ministrul Cristian Diaconescu apare pe lista participantilor la reuniunea de ieri.
Candidatura Serbiei la UE va fi decisa marti si va trebui apoi a