Dacă rapiţa, grâul şi orzul au fost puternic afectate de temperaturile scăzute de la începutul anului, porumbul şi floarea-soarelui vor profita de cantităţile uriaşe de precipitaţii.
Zăpada care a căzut abundent la începutul acestui an ar putea fi o adevărată mană cerească pentru sectorul agricol, însă numai dacă procesul de topire va fi unul treptat şi nu va cauza inundaţii. După seceta acută din a doua jumătate a anului trecut, cantităţile ridicate de precipitaţii ar putea ajuta la acoperirea deficitului de apă din sol, spun specialiştii.
Pentru anumite culturi deja nu se mai poate face nimic, indiferent de ce va urma în lunile următoare. „Din păcate, rapiţa este compromisă în totalitate", a declarat pentru „Adevărul" Stelian Fuia, ministrul Agriculturii.
Nu vom mai avea producţia din 2011
Probleme sunt şi la grâul, şi orzul semănate în toamnă, iar pentru pomicultură şi legumicultură situaţia este îngrijorătoare. „Salata este compromisă complet", arată Mircea Croitoru, preşedintele asociaţiei de producători Legume-Fructe Matca.
„Este clar că nu vom mai avea aceleaşi producţii ca în 2011, suprafeţele semănate au fost considerabil mai mici, probabil că va trebui să compensăm prin importuri", crede Daniel Botănoiu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli de România. Anul acesta, fermierii români au semănat doar 1,6 milioane de hectare cu grâu, faţă de 2,1 milioane de hectare cât planificau.
Alte culturi ar putea însă să profite de cantităţile ridicate de precipitaţii. „Dacă zăpada nu inundă, culturile de primăvara ar putea avea de câştigat", spune Botănoiu. „Sperăm să fie un an mai bun ca 2011. Există şanse să fie. Mi-e frică însă să vorbesc de preţuri", spune Croitoru.
Preţurile depind de contextul regional
„Cu siguranţă vor creşte suprafeţele cultivate cu porum