Guvernul va cumpăra morfină din cei 750.000 de lei alocaţi în acest sens, chiar dacă de vineri există deja această substanţă. Executivul va face chiar un stoc de morfină, pentru a nu se mai ajunge în situaţia ca bolnavii să sufere din lipsa acesteia.
Într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a fost întrebat de jurnalişti de ce mai cumpără Guvernul morfina cu acţiune rapidă, dacă încă de vineri compania Mundipharm a efectuat deja un transport în România.
"Firma de care vorbiţi, în momentul în care s-a luat această decizie, nu şi-a luat niciun angajament legat de acest transport. Era în curs acest transport, ştiam despre acest transport, dar Guvernul nu avea nicio garanţie că urma să ajungă. Achiziţia se face, evident", a spus Suciu.
El a arătat că astfel autorităţile vor constitui o rezervă cu substanţa problematică, pentru a evita situaţiile în care bolnavii să rămână fără medicament.
"E o procedură declanşată, care ţine şi este în interesul pacienţilor şi nu vrem să mai ajungem niciodată în această situaţie. Vom avea propria rezervă de substanţă care a fost problematică şi nu mai depindem de capacitatea unei firme de a-şi controla transportul şi de a asigura transportul la timp", a explicat Dan Suciu.
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate gestionează această achiziţie.
Joia trecută, într-o şedinţă extraordinară, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, 750.000 lei pentru cumpărarea de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului bolnavilor de cancer.
Guvernul va cumpăra morfină din cei 750.000 de lei alocaţi în acest sens, chiar dacă de vineri există deja această substanţă. Executivul va face chiar un stoc de morfină, pentru a nu se mai ajunge în situaţia ca bolnavii să sufere din lips