Comisia Europeană trimite, în premieră, două misiuni în România pentru raportul final de evaluare din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MVC), care va fi prezentat la vară. Până acum, în România a fost trimisă doar câte o singură misiune pentru evaluări. Anunţul a venit după ce doi parlamentari UDMR au propus dezincriminarea unor fapte de corupţie săvârşite de politicieni.
Comisia Europeană va trimite două misiuni în România - una în martie şi alta în aprilie - pentru a evalua progresele (sau regresele) ţării noastre din 2007 până în prezent, în domeniul combaterii corupţiei, al ilegalităţilor în administrarea fondurilor publice europene şi autohtone, recuperării prejudiciilor prin confiscări extinse. Cele două misiuni sunt complementare, se spune în scrisoarea CE.
Membrii misiunilor CE vor fi însoţiţi de specialişti - judecători şi procurori - din ţări membre cu democraţii consolidate. Specialiştii vor avea întâlniri cu reprezentanţii tuturor institu-ţiilor statului care au atribuţii în combaterea corupţiei. ANI are capitole speciale de interes în evaluări, fiind urmărite stabilitatea şi continuitatea activităţii acestei instituţii. Perioada primei misiuni coincide cu perioada în care va fi ales noul preşedinte ANI.
Stabilitatea ANI, pedepse mari pentru politicienii corupţi, evitarea prescripţiilor în dosare le lui Năstase sau Remeş, urmărite de CE
România va trebui să răspundă la mai multe capitole de întrebări, între care: aplicarea codurilor noi, durabilitate şi stabilitate instituţională pentru Agen-ţia naţională de Integritate (ANI), unificarea practicilor ANI cu cele ale Comisilor pentru Verificarea Averilor de pe lângă Curţile de Apel, celeritatea anchetelor penale şi ale proceselor în cazuri de mare corupţie, urmărirea practicii unitare în aceste cazuri (adică pedepse mari şi pentru politicienii co-rup-ţii, nu numai p