Ministri condamnati la inchisoare cu executare pentru coruptie, anchete care vizeaza inalti oficiali, proceduri mai rapide: Romania a facut progrese notabile in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, considera expertii intervievati de agentia AFP, dar va trebui sa confirme aceasta tendinta in timp.
Semn a ceea ce ministrul roman al Justitiei a denumit luni o "schimbare a realitatii" in maniera de administrare a justitiei, numarul persoanelor condamnate definitiv pentru fapte de coruptie la nivel inalt s-a dublat aproape intre 2010 si 2011, trecand de la 154 la 298, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Chiar daca 60% dintre aceste condamnari constau in pedepse cu suspendare, ele dovedesc o "accelerare a proceselor legate de afacerile de coruptie la nivel inalt", in special la Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit raportului Comisiei Europene publicat in februarie.
Din 2007, Bruxellesul supravegheaza Romania si Bulgaria, "elevi intrati in clasa europeana cu lacune severe in sistemele lor judiciare, dupa anii de dictatura", scrie AFP.
Un alt semn pozitiv pentru experti sunt recentele condamnari la inchisoare cu executare ale unui fost prim ministru, Adrian Nastase, si doi fosti ministri ai Agriculturii, ale caror procese pareau sa bata pasul pe loc de multi ani.
"Adevaratul test de independenta al judecatorilor este sa aiba destul curaj sa se pronunte in cazuri care implica oameni politici si oameni de afaceri puternici. Este ceea ce se intampla astazi pentru prima oara in istoria Romaniei si este un adevarat pas inainte", spune Laura Stefan, specialista in lupta impotriva coruptiei la think tank-ul Expert Forum.
In aceste vremuri dominate de euroscepticism, aceste progrese reprezinta "un succes clar al Uniunii Europene" care, mentinand o presiune constanta, incepe sa vada azi roade