La Doha, capitala statului Qatar, s-a încheiat o conferinţă internaţională pe tema Ierusalimului. Acest minuscul stat din regiunea Golfului încearcă să se impună în sânul lumii arabe şi să joace un rol diplomatic internaţional din ce în ce mai important.
"O micro-monarhie cu aspiraţii nemăsurate", aşa caracterizează cotidianul Le Monde statul Qatar, cu doar 11.500 de kilometri pătraţi şi 1,7 milioane de locuitori. În paralel, însă, o enormă acumulare de resurse financiare, datorită industriei sale gaziere, printre cele mai performante din lume.
Rezultatul este paradoxal, acest stat minuscul, mai scrie ziarul francez, a devenit "un mamut prin forţa sa de lovire diplomatică şi economică". Vocea sa are ecou în lumea arabă, în orice caz, dar şi în Occident. Când autorităţile de la Qatar spun de exemplu că trebuie înarmată Opoziţia din Siria, această iniţiativă contează.
Qatarul întreţine excelente relaţii cu multe ţări occidentale, printre care Franţa, unde investeşte de altfel mulţi bani, ceea ce provoacă şi o anume agasare.
În ultimele două luni, Qatarul a obţinut organizarea Cupei Mondiale de Fotbal în 2022 şi a cumpărat clubul de fotbal Paris Saint-Germain, a investit un miliard de dolari în mine de aur greceşti şi a achiziţionat 5% din banca Santander din Brazilia, s-a interesat de studiourile Miramax, puse în vânzare de Disney şi a investit un miliard de dolari în Indonezia. Alte investiţii au fost realizate în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Elveţia, Monaco, Suedia, Luxemburg, în mai multe ţări de pe continentul american, în frunte cu Statele Unite şi în mai multe ţări din Africa. Qatarul are de investit miliarde şi miliarde de dolari şi o face metodic.
Pe de altă parte, familia domnitoare a sprijinit revoluţiile în lumea arabă şi anunţă alegeri legislative pentru anul viitor în Qatar, încercând să-şi demonstreze astfel ataş