Laureatul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, susţine că, în ciuda tuturor măsurilor luate, Grecia nu mai are nici o altă variantă pentru a depăşi criza profundă pe care o traversează decât părăsirea zonei euro - întrucât măsurile de austeritate impuse naţiunii împiedică recuperarea economiei, oricum foarte slăbită.
„Dacă aş fi condus o ţară aflată la periferia zonei euro, aş spune că Grecia nu poate să părăsească zona euro", a declarat ieri seară în Lisabona, Paul Krugman, profesor la Princeton University. "Dar, chiar dacă va fi un proces extrem de turbulent, Grecia nu mai are nici o altă posibilitate" a adăugat Krugman.
Află aici mai multe despre falimentul inevitabil al Greciei
Parlamentul german a aprobat ieri la Berlin al doilea pachet de ajutor oferit Greciei, ca parte a planului aprobat la începutul lunii pentru reducerea datoriilor Greciei. Cu toate acestea, oficiali ai Ministerelor de Finanţe a 20 de ţări ce se întâlnesc weekendul acesta în Mexic au respins categoric apelul de a mai oferi finanţări Greciei prin intermediul Fondului Monetar Internaţional, motivând că ţara va trebui mai întâi să îşi sporească propriile resurse. Liderii europeni au programat o nouă întâlnire în Bruxelles, pe 1-2 martie.
Ratingul creditelor oferite de băncile greceşti a fost redus ieri la nivelul de „Faliment controlat" de către agenţia de rating „Standard and Poor's". S&P a scăzut ratingul Greciei de la nivelul CC, cu două nivele deasupra falimentului, după ce guvernul a adăugat clauze datoriei, prin care să determine excluderea investitorilor care nu doresc să ia parte la schimbul de obligaţiuni.
Reducerea ratingului de către S&P urmează reducerii de către agenţia Fitch a ratingului Greciei la C, în timp ce Moodys a anunţat că va reduce ratingul ţării la cel mai mic nivel.
Salvarea Greciei
@N_