Fotoreporterul de război a fixat pe sute de metri de film evenimentele de acum două decenii. Multe dintre pozele lui au fost difuzate în întreaga lume de Agenţia de presă Reuters. Fotografiile-document făcute în prima linie a ostilităţilor militare vor fi expuse începând de mâine, ora 12.00, timp de o lună, la Casa Armatei, într-un vernisaj intitulat „La un pas de război, la un pas de pace".
Colegul nostru Tudor Iovu îşi aminteşte în detalii lunile în care a lucrat pe front, cot la cot cu ostaşii. Primele imagini le-a surprins chiar în toiul „epopeii" de la Cimişlia. Pe atunci fotograful publica la „Moscow News", care mediatiza pe larg evenimentele din Moldova. De aici a venit şi colaborarea cu Agenţia britanică Reuters, care a durat mai bine de zece ani.
Click aici să vezi galeria foto cu imagini exclusive din război!
„Aveam un aparat Nikon, îl mai păstrez şi-acum. Era vechi şi lipit cu bandă adezivă şi de multe ori mă dădea de gol. Colegii de la Agenţie mi-au dat filme color, care era ceva revoluţionar pentru noi", mărturiseşte Tudor Iovu. „Am trecut şi un curs de perfecţionare la Londra. Prima lege la Reuters era să nu inventăm sau să regizăm", completează autorul imaginilor de război.
Fost combatant despre războiul de pe Nistru: „Mureau cu pământul strâns în mâini"
Platoul de rezistenţă de la Cocieri
"Riscul făcea parte din profesia mea"
La început, fotograful trimitea peliculele la Bucureşti pe tren. Adesea, acestea ajungeau la destinaţie gata developate, după ce treceau controlul Securităţii. Peste un timp, Agenţia i-a dat un aparat asemănător unui fax, care îi permitea să trimită la Londra imagini într-un timp record, de până în 20 de minute.
Click aici pentru a vedea GALERIA FOTO
GALERIE FOTO Capcanele negocierilor în problema transnistreană
PIERDERE Războiul de la Nistru i-a lăsat