Grecia a fost retrogradată la nivelul de „faliment controlat” de către agenția de rating financiar Standard & Poor’s, în urma implicării „voluntare” a sectorului privat în restructurarea a 206 miliarde de euro din datoria sa.
În replică, ministerul de Finanțe al Greciei a comunicat că retrogradarea „era de așteptat și toate consecințele sale au fost anticipate, analizate și rezolvate” de partenerii din zona euro care susțin Grecia în efortul de a evita un faliment haotic, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Succesul procesului de restructurare a datoriei în următoarele zile ar permite Greciei să acceseze fondurile dintr-un nou program financiar de salvare, în valoare de 130 de miliarde de euro, în schimbul implementării unor noi reforme fiscale și structurale. Grecia va rămâne în faliment controlat până când oferta de schimb de obligațiuni pentru creditorii privați se va încheia pe 12 martie, dar „o dată cu încheierea procesului de implicare a sectorului privat, este așteptat ca evaluarea financiară a Greciei să se îmbunătățească”, a comunicat ministerul.
Clauză de acțiune colectivă
S&P și-a justificat retrogradarea ratingului Greciei datorită includerii unei „clauze de acțiune colectivă” în mod retroactiv, clauză care a forțat pe toți deținătorii de obligațiuni să accepte termenii acordului guvernamental în ceea ce privește obligațiunile emise conform legilor Greciei.
Acțiunea Greciei „constitue începutul a ceea ce poate fi numit o restructurare a datoriei sub presiune. Noi credem că includerea retroactivă a astfel de clauze reduce puterea de negociere a deținătorilor de obligațiuni în cadrul schimburilor viitoare de obligațiuni”, se arată în comunicatul S&P.
Cu toate acestea, dacă procesul de restructurare va avea loc fără probleme, agenția de evaluare financiară „va considera, probabil, că situația de fal