Romania a imprumutat in ultimii trei ani aproximativ 800 mil. euro pe luna, astfel ca datoria publica a crescut de peste doua ori fata de 2008, la 52 mld. euro. Calculele vin in contextul in care Ministerul Finantelor a lansat marti un nou imprumut, intre 500 milioane si 1 miliard de dolari, pe piata americana.
Analistii economici afirma ca aceasta situatie este cu dublu tais. Ne salveaza pe moment, insa risca sa ne ingroape viitorul.
Foamea de bani a statului pare de nestavilit. Dupa ce luni, a luat de la bancile locale 500 de milioane de lei, la 5,22%, cel mai mic cost din istorie, Ministerul Finantelor a lansat marti un nou imprumut, de aceasta data pe piata americana, intre 500 milioane dolari si 1 miliard de dolari. La ora publicarii materialului, rezultatele emisiunii nu erau cunoscute.
UPDATE. Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania a atras marti de pe piata americana 750 milioane de dolari prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni la 10 ani. Bondurile au un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%. Detalii aici.
Faptul ca statul se imprumuta intr-un asemenea ritm, din ce in ce mai rapid, a impartit analistii economici in doua. Unii cred ca Ministerul Finantelor face un lucru bun, pentru ca profita de randamentele bune si isi rostogoleste o parte din datoriile acumulate in trecut la costuri mai mari.
Altii spun ca ritmul alert in care statul se imprumuta arata cat de grava este situatia bugetara si ca, prin aceste credite, statul incearca imposibilul - sa finanteze un deficit bugetar ireal (1,9% din PIB) asumat prin acordul cu FMI.
“Romania este printre tarile cu cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor obligatiunilor. Trebuie sa profite de acest climat pozitiv si sa lanseze un nou imprumut pe piata americana”, declar