Peste 150 de sindicalişti s-au adunat ieri dimineaţă în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) pentru a-şi manifesta nemulţumirile vizavi de nerespectarea prevederilor contractului colectiv de muncă, a regulamentului intern prin care a fost stabilit programul de lucru şi nu în ultimul rând faţă de introducerea taxei de intrare în port pentru angajaţi.
În plus, oamenii nu sunt de acord cu deciziile directorului general al companiei, Aurelian Andrei Popa, pe care‑l acuză de o serie de abuzuri şi căruia îi cer demisia. „Nu vrem «eficienţă» de tip Minmetal sau Chimpex", „Noul regulament intern - Unealtă a terorii", „Stop abuzurilor", „Demisia", „Stop încercărilor de intimidare - Nu ne mai înjosiţi!", „Stop conducerii de tip KGB!", acestea au fost doar câteva dintre lozincile scandate de salariaţi.
Acţiunea se va extinde
Dacă în prima zi nu au pichetat decât angajaţii care se aflau în afara programului de lucru, se pare că protestele vor lua amploare zilele următoare. Imediat după această manifestare, Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare i-a chemat la apel pe toţi liderii de pe platformele portuare, pentru a analiza situaţia şi a le cere să fie solidari cu colegii de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Martime Constanţa (CN APMC). Asta ar însemna că până la data de 9 martie, în jur de 1.000 de oameni vor ieşi zilnic în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirile.
„Deocamdată, a fost doar o simplă pichetare. Acţiunea se va extinde, însă, la nivelul portului, pentru că CNAPMC a hotărât în cadrul consiliului de administraţie ca toţi salariaţii care lucrează pe raza portului să plătească o taxă de intrare în port, în valoare de 200 de lei, de care oamenii nici nu vor să audă. În plus, noi avem o hotărâre judecătorească, în care este specificat foarte clar că intrarea salariaţilor este