Prima zi din Postul Paştelui a adus gospodinelor un motiv în plus de a face cumpărături. Cum primăvara bate la uşă, comercianţii şi-au diversificat marfa în pieţe şi fac tot posibilul să atragă cumpărătorii. De pe tarabe nu lipsesc trufandalele, indispensabile unui meniu de post. Singura problemă sunt preţurile… cam piperate, spun gorjenii, în timp ce producătorii dau vina pe …criză.
Gata cu carnea şi lactatele, care sunt de acum înlocuite cu soia, legume şi fructe. Un tur rapid prin piaţă a fost tot ce era nevoie pentru a avea o imagine de ansamblu. Salata verde şi spanacul, mândre trufandale de primăvară, aşezate pe tarabă în grămezi, fac de altfel concurenţă nelipsitelor legume din bucătăria oricărei gospodine, ceapă, morcovi şi cartofi. Unii dintre gorjeni sunt hotărâţi să ţină măcar o perioadă din postul Paştelui, pentru că, spun ei, o cură de crudităţi este binevenită organismului. „Cum altfel să ajutăm organismul decât cu minerale şi vitamine din fructe şi legume?! M-am oprit la mere, sunt bune pentru organism. Mă gândesc şi la câteva legume, dar nu m-am hotărât. Preţurile astea sunt cam exagerate. Salata, o fi ea necesară, dar e 3 lei…”, a spus unul din cumpărători. Deşi o masă de post poate fi chiar mai costisitoare decât una normală, gospodinele se dovedesc inspirate când vine vorba de exemple. Lista începe cu nelipsita fasole şi varză, şi continuă cu un ghiveci bogat, ba chiar şi un desert din fructe. Gata, meniul s-a rezolvat, spre uşurarea unor pensionari gorjeni aflaţi în piaţă, mai mult în trecere, pentru că „ne mai ajutăm cu ce mai avem pe acasă, că stăm la ţară. Avem din anul precedent un cartof, o ceapă şi prind bine la post”, au spus aceştia. Cum unui prânz bine gătit nu îi poate rezista nimeni, şi bărbaţii recunosc că pot fi cuceriţi cu un altfel de meniu, fie şi de post. Dacă găteşte soţia şi îmi place, mănânc şi eu. Rău nu îmi cade”, a