A doua rundă a negocierilor oficiale în formatul 5+2 în problema transnistreană începe marţi la Dublin, în Irlanda, acestea fiind însă primele negocieri cu participarea reprezentanţilor noii conduceri de la Tiraspol.
Pe agenda de lucru figurează două chestiuni – definitivarea documentului care ţine de principiile şi reglementările viitorului proces de negocieri şi agenda procesului de negocieri, care va cuprinde subiectele ce vor fi discutate în viitor, a declarat recent vicepremierul moldovean responsabil pentru reintegrare, Eugen Carpov. Din punctul de vedere al Chişinăului, aceste discuţii vor trebui să se axeze pe reglementarea politică a conflictului, aspecte de securitate şi militare, aspecte social-economice, circulaţia liberă între cele două maluri ale Nistrului, anumite garanţii necesare pentru perioada de tranziţie şi reabilitare post-conflict.
Chişinăul a reluat recent demersurile privind necesitatea transformării misiunii de pacificare de pe Nistru, după un incident care a avut loc la începutul anului. Această chestiune însă nu va fi discutată la negocieri, după ce Tiraspolul a anunţat că nu va accepta includerea acesteia. La negocierile privind problema transnistreană de la Dublin, delegaţia Transnistriei nu va pune în discuţie formatul misiunii de pace de pe Nistru, a declarat aşa-zisul preşedinte transnistrean, Evgheni Şevciuk, într-un interviu pentru ITAR-TASS. ‘Dorinţa includerii pe agenda reuniunii a formatului operaţiunii este calificată de Tiraspol ca o tentativă de blocare a spaţiului de discuţii’, potrivit acestuia, transmite Agerpres.
Analiştii de la Chişinău consideră că noile autorităţi de la Tiraspol ar putea fi mai flexibile la negocieri, dar oricum nu aşteaptă evoluţii spectaculoase în cadrul acestora. Negocierile oficiale în formatul 5+2 (R.Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina, plus SUA şi UE în calitate de