Zeci de pacienţi care suferă de boli ce nu se pot trata în România stau pe liste de aşteptare din motive revoltătoare.
Acordarea fondurilor de la bugetul de stat pentru tratarea bolnavilor pentru care medicina românească nu mai poate oferi nicio rezolvare este blocată în acest moment. Asta pentru că bugetul alocat pentru primul trimestru (puţin peste 5 milioane de lei) a fost epuizat, cu toate că suma totală pentru tratamente în străinătate în 2012 e de 21 milioane de lei.
Mai exact, din cele 57 de dosare depuse în acest an la Ministerul Sănătăţii, în care pacienţi cu boli grave (leucemii, carcinoame, malformaţii) solicită ajutor, au fost aprobate 32. Restul sunt în aşteptare, cu toate că bolile lor nu sunt.
"Ceea ce este şi mai revoltător este că pentru mulţi dintre aceşti bolnavi există o soluţie chiar în ţara noastră. Centrul de Transplant Medular al Spitalului «Louis Ţurcanu» din Timişoara, unde se pot trata şi copii, şi adulţi are acces la datele Registrului Internaţional al Donatorilor Onorifici de Celule Stem, putând să obţină donator compatibil de celule stem. Singura condiţie este ca Ministerul Sănătaţii să aprobe fonduri pentru căutarea donatorului (15.000-20.000 euro). Dacă s-ar acorda, costurile transplanturilor ar fi de cinci-şase ori mai mici", spune Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei "Salvează Vieţi". Această atitudine înseamnă bani irosiţi cu preţul vieţii oamenilor, crede ea.
Ordonanţă de urgenţă sau suplimentare de buget
Potrivit unor surse guvernamentale, pentru deblocarea situaţiei ar fi nevoie de emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care fie să se permită relocarea banilor de la un trimestru la altul, fie suplimentarea sumei alocate pentru primul trimestru.
25 de dosare
sunt blocate în acest moment la Ministerul Sănătăţii din lipsă de fonduri
CAZ TRA