Compania Naţională de Transport a Energie Electrice estimează că în prezent, poate prelua în reţea o capacitate de maximum 4.000 de MW din eoliene.
În schimb, specialiştii BERD spun că în urma realizării unui studiu de fezabilitate reţeaua de transport a electricităţii poate prelua producţia a cel mult 2.000 MW instalaţi în centrale eoliene, reprezentând jumătate din nivelul estimat de operatorul de sistem Transelectrica.
Siguranţa reţelelor depinde de investiţii
„Am făcut un studiu de fezabilitate pentru a vedea câte centrale eoliene poate prelua reţeaua de transport în România. Reţeaua nu poate prelua mai mult de 2.000 MW, doar dacă se fac investiţii substanţiale. Transelectrica apreciază că poate primi în reţea 4.000 MW.
Trebuie să înţelegem că investiţiile sunt esenţiale pentru a garanta siguranţa reţelelor", a declarat, la un seminar organizat de Ziarul Financiar, Louis Borgo, senior banker în Departamentul Power and Energy din cadrul BERD.
El a adăugat că România trebuie să continue să privatizeze sectorul producţiei de electricitate, controlat predominant de stat, fie prin parteneriate public-private, fie prin listarea la bursă, problema principală a sectorului energetic românesc fiind vechimea echipamentelor
Oficialii Transeelectrica au evitat să ofere un răspuns la solicitarea noastră scrisă de a explica diferenţa dintre cele două capacitaţi, cea declarată de Transelectrica şi cea estimată de reprezentanţii BERD.
În schimb, specialiştii în energie spun că de aproape cinci ani de când a început să se pună problema preluării în sistemul energetic naţional a energiei electrice produse de turbinele eoliene, investiţiile serioase în liniiile de transport au tot fost amânate.
Ungurii au de zece ori mai multe proiecte decât românii
Investitorii în eoliene nu trebuie descurajaţi cu declaraţii referitoare la capacitat