Până acum sunt clasificate aproximativ 1.000 de monumente, dar numărul lor este mult mai mare
Aproximativ 1.000 de monumente istorice sunt clasificate deja în judeţul Braşov. Cu toate acestea, Gheorghe Mitran (foto stânga), Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Braşov, spune că numărul acestor monumente este mult mai mare. Din acest motiv, din anul acesta va începe o clasificare a tuturor acestor monumente. „Vom încerca să clasificăm mult mai multe monumente. Există multe dintre ele în satele din judeţ. Nu avem numai biserici fortificate, ci şi multe alte monumente”, susţine Gheorghe Mitran.
Printre proiectele pe 2012 ale DJCPN Braşov se numără restaurarea Ansamblului Bisericii Ortodoxe Sf. Nicolae şi al Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului.
„Ideea privind amenajarea acestui obiectiv a apărut încă din 2004. Proiectul vizează şi chiliile de lângă lăcaşul de cult. Intenţia noastră este să punem în valoare colecţiile de icoane şi carte veche de acolo, prin realizarea unui complex muzeal care să respecte toate standardele privind expunerea şi depozitarea obiectelor de patrimoniu. Totodată, se pot amenaja ateliere la care să participe elevi din Braşov, pentru a învăţa vechile meşteşuguri. Iar un obiectiv major este acela de a realiza nişte laboratoare de restaurare a picturilor şi manuscriselor”, a adăugat directorul DJCPN Braşov.
Alte proiecte pe care Direcţia de Cultură le-a avizat sunt legate de restaurarea a trei troiţe, pe care Junii Braşovului le-au selectat. Este vorba de troiţa din Cutun (de la Cimitirul Sfânta Treime), „Crucea de Stejar” (troiţa Coasta Prundului pe deal) şi „Crucea din Grui”, de pe Strada Curcanilor.
La acesta se adaugă reabilitarea promenadei istorice, între zona Warthe şi Maternitate, pe lângă Turnurile Alb şi Negru, dar şi realizarea centurii ocolitoare a centrului istoric, pe