Guvernul Romaniei a aprobat, marti, semnarea tratatului de guvernanta fiscala, la care va participa alaturi de alte 24 de state din interiorul UE.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca pactul fiscal presupune o limita de deficit de 0,5%, care ar putea creste pana la 1%, in conditiile in care datoria publica va fi mai mica de 60% din Produsul Intern Brut.
Deficitul maxim bugetar, cel ciclic si cel structural, prevazut in tratat este de 3%.
Insa limita exacta de deficit care trebuie atinsa de Romania va fi stabilita, ulterior, impreuna cu Comisia Europeana (CE).
Daca tara noastra nu va indeplini acest criteriu, atunci va fi sanctionata de catre Curtea de Justitie cu cel mult 0,1% din PIB.
De asemenea, s-a obtinut participarea la sedintele comune, in anumite conditii, si a tarilor din afara zonei euro, inclusiv Romania.
"Am tinut foarte mult la acest lucru, pentru a putea fi parte, in permanenta, a procesului de realizare a sustenabilitatii Europei", a afirmat Dan Suciu.
De asemnea, la sedinta de Guvern de marti s-a mai adoptat si o ordonanta de urgenta, de modificare a legii 31/1990, care vizeaza societatile comerciale. Noile reglementari au ca scop eficientizarea acestora, prin simplificari de actionare si de gestiune a banilor.
Desi premierul Ungureanu a anuntat ca va limita drastic folosirea ordonantelor de urgenta, aceasta a fost necesara pentru a evita actionarea in instanta a Romaniei de catre Comisia Europeana, care a sesizat niste nereguli in acest domeniu.
De asemenea, s-a mai adoptat o hotarare de guvern privind normele metodologice pentru organizarea si funtionarea normelor de finantare, ce vizeaza o serie de aspecte economico-financiare in cadrul regiilor autonome, a companiilor nationale si a societatilor de stat.
S